söndag 31 januari 2016

Mitt 2016

Hej!

Idag tänkte jag berätta lite om hur jag har planerat att ta mig an dokumentationen av 2016.

Jag är en papperspysslare som blivit mer och mer insyltad i den digitala varianten av scrapbooking. Jag älskar möjligheterna som öppnar sig med den digitala världen, men jag tycker fortfarande att det är känslan av papper mellan fingrarna som är det roligaste med att dokumentera vårt liv. Dock har jag massor av foton framkallade från när barnen var små som fortfarande inte har kommit in i något album (mina barn är 14 och 17 år i år....) plus att jag har ca 20 veckor kvar att dokumentera från 2015.

Eftersom jag inte tror att jag kommer att få magiskt med tid över till att sitta och scrappa hela dagarna har jag bestämt mig för att dokumentera 2016 digitalt med PL-appen för att sedan framkalla i en eller flera fotoböcker. Då kommer jag att hinna dokumentera det vardagliga samtidigt som jag får tid över att ta tag i alla gamla fotografier och färdigställa 2015. Och det bästa av allt är ju att jag får pyssla både digitalt och fysiskt :)

Jag har tänkt att försöka köra så enkelt som möjligt men utan att sidorna för den skull blir tråkiga och tänker därför göra allt via telefon/ ipad. Jag har några extra appar som kommer att kunna ge mig möjlighet att lägga det lilla extra på sidorna.

Jag är en fotoapp-nörd och har hur många som helst på telefonen men det är de här apparna som jag använder mig av just nu, förutom själva PL-appen:

VSCO - en smidig app för redigering av fotografier.

Rhonna collage - denna använder jag främst för att skriva text, perfekt eftersom man kan lägga in egna fonter.

Rhonna design - perfekt för att lägga till små detaljer som t ex banners eller cirklar.

Rhonna magic - denna använder jag främst för att lägga till digitala stämplar (.png filer)

Det som är bra med Rhonna apparna är att man kan växla mellan dessa för att göra olika saker med en och samma layout. Dessutom sparas layouten i samma storlek som när den kom från PL-appen.

LetterGlow - en annan app som fungerar att lägga på text med egna fonter samt digitala stämplar i, fördelen med denna är att man kan ändra färg på stämplarna, vilket inte går i Rhonnas app. Nackdelen är att den sparar i något mindre format än orginalet, vilket kan påverka hur layouten ser ut när den skrivs ut. Jag använder därför mest denna när jag har ett foto eller kort jag vill göra något med, inte en hel layout.

Alla titelkort fixar jag till i Rhonna collage innan jag lägger in dem i layouten.

Här är ett exempel där jag lagt till lite småfix i Rhonna apparna efter jag satt ihop dem i PL-appen. Jag tycker att det inte behövs så mycket extra för att det ändå ska lyfta. Kortet med 2016 i ett hjärta har jag gjort med en app som heter WordPack.

  

Vecka 1 fixade jag till texterna med I wish.., Omstart och Tulpaner. Jag lade även till en overlay på ett av fotografierna samt ett grått hjärta på ett av journalingkortet.

  

Vecka 2 fick en fullstor insert med härliga vinterbilder från en av våra promenader. Måste ju utnyttja att vi äntligen fick lite snö även här i nordöstra Skåne.

  
  

Vecka 3 har också fått lite text och lite dekorationer i Rhonna apparna.

  

Ju mer jag jobbar med appen desto smidigare tycker jag att det är att kunna flytta runt och växla mellan olika fickor för att kunna utnyttja utrymmet maximalt. Det ska bli kul att se om stilen kommer att förändras under året som går.

Hur använder ni pl-appen? Är det fler som har tagit steget fullt ut att byta till appen istället för fysisk scrap?

Hoppas ni får en härlig vecka.

/Ann-Sofie

2 kommentarer:

  1. Bra tips om forskjellige app, men hvordan printer du ut de ferdige digi-PL?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det här året kommer jag att spara alla sidor för att göra en, eller kanske två, fotoböcker när året är slut. Jag tror att kostnaderna kommer att bli ungefär samma som för material till vanligt PL. Alternativet är att skriva ut förstoringar när något fotolab, typ Fuji, har erbjudande med halva priset på förstoringar. Vill man inte ha 30x30 sidor kan man ju skriva ut i 20x20 på skrivaren hemma också, vilket jag gjort tidigare för att sätta in som insert i mitt vanliga PL-album.

      Radera