fredag 23 oktober 2015

Foton, kollage & titelkort

Hej alla härliga följare!
Äntligen fredag och äntligen hinner jag blogga igen efter intensiva veckor av sjukdom och mässa i Göteborg.

Idag tänkte jag visa lite hur jag tänker när jag fotograferar och hur jag sedan gör till mitt album, eller hur det blivit de senaste veckorna rättare sagt i mitt album. :) För jag märker att jag har perioder och det ändras vartefter.

Jag har tidigare försökt att bara välja ett foto per dag. Det har inte alltid varit lätt. Och har jag en fullspäckad dag vill jag ha med flera bilder. Så därför har jag använt mig av Becky Higgins Project Life-app. Nu finns det säkert många andra bra appar som finns både till iPhone och Android, men detta är den app jag använder för att göra kollage.

 För att göra kollage med bilder och inte hela uppslag som passar perfekt till 4*6-foton väljer jag den oranga och vänstra knappen i appen.


Så här ser det sedan ut när man går in där. Där väljer jag om jag vill ha fotot liggande eller ståendes samt hur många foton jag vill ha med i kollaget. Det behöver inte ens bara vara foton utan jag kan välja om jag vill ha med ett av PL-korten som finns i appen. Detta valde jag faktiskt att ha med på ett uppslag på ett kollage när jag endast hade tre foton. Det kommer längre ner.

Jag sparar sedan ner kollaget på mobilen coh skriver till sist ut det på min fotoskrivare. Jag väljer att ha en vit ram runt mina foton för att vara säker på att hela fotot skrivs ut. Annars förlorar jag en del av motivet och det kan klippa märkligt och det känns onödigt.

Så här kommer lite uppslag där jag har två eller fyra foton på samma papper. :)

 På uppslaget ovan hade jag fler foton än jag kunde ha med och kände att jag ville satsa på foton istället för journaling. De mindre fotona är egentligen också kollage som jag bara delat  och satt i fickorna.


 Även här på uppslaget ovan har jag med två foton på varje dag för att visa vad vi hittat på.

 Här ovan blev det två fyr-foton-kollage och ett två-foton. På det nedre högra hade jag, som jag skrev i början, endast tre foton. Men det fixar man lätt genom att lägga in ett fillerkort från ett valfritt PL-kit i appen. :)


På högre övre gjorde jag det ännu mer avancerat.
Jag gjorde ett kollage först i stående med Jonas Gardells samtliga böcker samt en liten recension som jag skrivit i PL-appen. Sen gjorde jag ett nytt kollage med endast två bilder som tillsammans blev ett liggande foto och tog en av mina vanliga bilder samt kollaget. Jag tyckte det blev jättebra och jag fick verkligen med allt jag ville ha den dagen. Det bästa är att jag gör det mesta direkt i mobilen, som jag alltid har med mig. Det är en iPhone6+.

Till sist tänkte jag visa lite titelkort, samt det senaste titelkortet som jag faktiskt gjort i mobilen.

Detta sista titelkort är ett av alla foton. Jag har använt appen Typorama, där jag skrivit in texten. Det är samma app som jag använt till fotona längre upp där jag fikat/druckit te och som är rosaskimrande.
En jätterolig app att leka med och tänkte att den skulle passa jättebra att göra egna titelkort också.

Vissa kanske tycker att mina sidor känns plottriga med för mycket foton, men för mig tycker jag det fungerar jättebra. Jag och maken har diskuterat och vi kommer att göra ett mer gemensamt album nästa år där det blir ett kollage av två eller fyra bilder varje dag där ena halvan är min dag och andra är hans. :) Det ska bli spännande att se om vi kan få ihop det. :)

Tack för titten idag och jag hoppas ni fått lite inspiration. :)
Ha en härlig och kreativ helg.

//Ciza

4 kommentarer: