fredag 5 februari 2016

Att göra en egen font

Hej!

Idag tänkte jag tipsa om en hemsida som heter My script font.

Det är en hemsida där man kan göra en egen font superenkelt och dessutom gratis! Det enda du behöver är en skrivare för att skriva ut själva mallen och en scanner så att du kan scanna in mallen när du fyllt i den. Det ska även att gå att  göra digitalt om du har ett ritprogram till datorn/paddan men det har jag inte testat.

Det du gör är att du går in på myscriptfont.com


Steg ett är att du laddar ner den här mallen och skriver ut den.


Sen tar du en medeltjock penna och fyller i bokstäverna som du vill ha. Som ni ser finns det inte Åå som extra tillval så jag skrev in dem i två av de andra tecknen som jag vet att jag inte kommer att använda, vilket i mitt fall blev € och £ (detta eftersom jag var osäker på hur jag skulle hitta varianterna Á osv). Mitt ark såg ut så här när jag var klar


Sen scannade jag in dokumentet till .jpg-fil och höll mig inom de begränsningar som angivits på sidan (max 6 Mb och 6500x6500 px). När det var inscannat laddade jag upp filen och döpte den till AnnSofies font, valde TTFformat och tryckte på Sänd.

Resultatet kom nästan på en gång och var bara att lägga in på datorn som vilket typsnitt som helst. Dessutom laddade jag ner det till Rhonna collage appen, vilket gör att jag nu kan ha min egna font på PL-korten i PL-appen om jag går omvägen via Rhonna collage. Kanske inget jag kommer att göra alltid, men ändå kul att kunna få in sin egna stil även i en fotobok. Och så här blev resultatet :)


Jag är jättenöjd och kommer nog att göra några till för att ha lite variation och det är ju också ett jättebra sätt att få in barnens handstil när man vill berätta deras historier. Dessutom kan man ju göra sin egna dingbatsfont med doodeling istället för bara alfabet :) 

Hoppas att ni gillade det här tipset och att ni testar och visar upp det ni gör. Ha en härligt pysslig helg!

/Ann-Sofie


2 kommentarer: