fredag 1 augusti 2014

Mailfråga: Hur väljer man ut vilka foton att ta med?!

Hej på er i sommarvärmen!
Vi är mitt i vår semester, men lyckades få kräksjuka - vi som typ aldrig har det. Vi fick vända mitt under vår resa söderut i Sverige. Men men, sånt händer och vi är hemma igen....

Därför tänkte jag att jag skulle svara på ett mail som jag fick häromdagen, från en av mina trogna bloggföljare Jeanette. Och då kom jag på att det kanske kan vara av intresse för er andra oxå?!

Frågan i mailet var: Hur väljer du ut vilka foton du ska ha med i dina album? Och vad gör du med de som blir över, gör du vanliga album, layouter eller vad?! Man tar ju tusentals foton och man vill ju ha med alla.

Mitt svar till Jeanette var ungefär det här:

Det är en ganska svår process att välja foton ibland, men jag brukar försöka välja i följande ordning per vecka:

1. Favoritfoton - blir förstoring eller alltid 10x15 cm foton.
2. Speciella högtider eller händelser - blir ofta på en hel sida eller tom
ett helt uppslag om det behövs.
3. Vardagsfoton som är talande för just oss - blir ofta små foton, ibland
som komplement till favoritfotona

Alla foton går ju inte att framkalla, men jag försöker tänka på att ju fler foton jag får in - blandat mellan systemkameran, kompaktkameran och mobilen - desto roligare. Jag fokuserar på att få in foton och sen använder jag mina produkter.

De foton som blir över, det är ju tusentals, rensar jag bland. Alltså raderar sånt som det kan finnas många foton av, såna som det är konstiga miner på - om det finns fler från samma händelse, suddiga foton - om det
finns fler från samma händelse osv. Foton som innehåller många personer som jag känner flyktigt skickar jag till de personerna och gör inget med, jag inser efter att ha fotograferat över 30 år att man inte kommer ihåg alla personer efter dessa år.

Allt behöver inte komma in i albumen, det räcker med axplock av dom. Främst tänker jag på att inkludera alla i vår familj, mina stora killar hamnar inte på foton så ofta så de prioriteras vid de veckor de finns med oavsett kvalitet på bilderna t.ex.

Så, kontentan är att jag är rätt tuff då jag väljer, men har inga problem med att göra ett uppslag med många inserts och även två uppslag för en vecka ifall det är nödvändigt.

Och så har jag blivit så tuff att jag kan radera foton som inte betyder nåt, som bara kommer bli liggande. Jag går ibland in i gamla mappar och rensar igen.

Tips på favoritfoton som blir förstoring eller alltid 10x15-bild:


Speciella högtider, allt från semester till födelsedagar blir hela uppslag eller en hel sida....

Här är sida 1 på ett uppslag, veckan då Charlie fyllde 3 år. På nästa sida var det kalas och lite vardagsfoton....


Här är sida två från en senare vecka, vi var och åkte skidor och tog många foton. Vilket blev två uppslag + inserts...


Vardagsfoton, ofta från iPhonen, blir till små foton.... Ibland som ett kvadratiskt foto i appen Collect, med text och datum klart redan från appen. Ibland som helt litet foto som passar i en av plastfickans små fickor och ibland som ett litet kvadratiskt foto som jag scrappar ett litet kort med och sätter i en liten ficka.
  

Hur gör ni andra?!

Ha det gott, så hörs vi snart igen!
/Helene - webmosterhelene

2 kommentarer:

  1. Ja, inte är det lätt att välja när man har så många foton och så många minnen! Du har iallafall en slags struktur och en tanke... gott, så! Och mycket fina exempel på hur det kan se ut i färdigt skick. Härliga sidor!!!

    SvaraRadera
  2. Hur gör du för att få texten som "skrivmaskinsstil" i collect?
    Förstår att du beställer dina kort, själv måste jag alltid sätta en fotomatta bakom för att fylla ut fickorna (jag använder ofta min Selphy).
    Jag har problem med att korten vill ramla ur fickorna. Hur löser du sådana problem?

    SvaraRadera