söndag 31 januari 2016

Mitt 2016

Hej!

Idag tänkte jag berätta lite om hur jag har planerat att ta mig an dokumentationen av 2016.

Jag är en papperspysslare som blivit mer och mer insyltad i den digitala varianten av scrapbooking. Jag älskar möjligheterna som öppnar sig med den digitala världen, men jag tycker fortfarande att det är känslan av papper mellan fingrarna som är det roligaste med att dokumentera vårt liv. Dock har jag massor av foton framkallade från när barnen var små som fortfarande inte har kommit in i något album (mina barn är 14 och 17 år i år....) plus att jag har ca 20 veckor kvar att dokumentera från 2015.

Eftersom jag inte tror att jag kommer att få magiskt med tid över till att sitta och scrappa hela dagarna har jag bestämt mig för att dokumentera 2016 digitalt med PL-appen för att sedan framkalla i en eller flera fotoböcker. Då kommer jag att hinna dokumentera det vardagliga samtidigt som jag får tid över att ta tag i alla gamla fotografier och färdigställa 2015. Och det bästa av allt är ju att jag får pyssla både digitalt och fysiskt :)

Jag har tänkt att försöka köra så enkelt som möjligt men utan att sidorna för den skull blir tråkiga och tänker därför göra allt via telefon/ ipad. Jag har några extra appar som kommer att kunna ge mig möjlighet att lägga det lilla extra på sidorna.

Jag är en fotoapp-nörd och har hur många som helst på telefonen men det är de här apparna som jag använder mig av just nu, förutom själva PL-appen:

VSCO - en smidig app för redigering av fotografier.

Rhonna collage - denna använder jag främst för att skriva text, perfekt eftersom man kan lägga in egna fonter.

Rhonna design - perfekt för att lägga till små detaljer som t ex banners eller cirklar.

Rhonna magic - denna använder jag främst för att lägga till digitala stämplar (.png filer)

Det som är bra med Rhonna apparna är att man kan växla mellan dessa för att göra olika saker med en och samma layout. Dessutom sparas layouten i samma storlek som när den kom från PL-appen.

LetterGlow - en annan app som fungerar att lägga på text med egna fonter samt digitala stämplar i, fördelen med denna är att man kan ändra färg på stämplarna, vilket inte går i Rhonnas app. Nackdelen är att den sparar i något mindre format än orginalet, vilket kan påverka hur layouten ser ut när den skrivs ut. Jag använder därför mest denna när jag har ett foto eller kort jag vill göra något med, inte en hel layout.

Alla titelkort fixar jag till i Rhonna collage innan jag lägger in dem i layouten.

Här är ett exempel där jag lagt till lite småfix i Rhonna apparna efter jag satt ihop dem i PL-appen. Jag tycker att det inte behövs så mycket extra för att det ändå ska lyfta. Kortet med 2016 i ett hjärta har jag gjort med en app som heter WordPack.

  

Vecka 1 fixade jag till texterna med I wish.., Omstart och Tulpaner. Jag lade även till en overlay på ett av fotografierna samt ett grått hjärta på ett av journalingkortet.

  

Vecka 2 fick en fullstor insert med härliga vinterbilder från en av våra promenader. Måste ju utnyttja att vi äntligen fick lite snö även här i nordöstra Skåne.

  
  

Vecka 3 har också fått lite text och lite dekorationer i Rhonna apparna.

  

Ju mer jag jobbar med appen desto smidigare tycker jag att det är att kunna flytta runt och växla mellan olika fickor för att kunna utnyttja utrymmet maximalt. Det ska bli kul att se om stilen kommer att förändras under året som går.

Hur använder ni pl-appen? Är det fler som har tagit steget fullt ut att byta till appen istället för fysisk scrap?

Hoppas ni får en härlig vecka.

/Ann-Sofie

fredag 22 januari 2016

December minibook

Hej alla PL-vänner! Jag visar en liten del av min December mini idag. Detta inlägget kommer att vara på engelska för en gång skull eftersom jag vet att vi kommer ha några engelsk talande läsare just nu! Hoppas ni har överseende med det :)



Two years ago, when my fiancé and me celebrated our first December together, I started a December minibook. It´s a 6x8 binder from Simple Stories with pocket pages. I decided that I´ll have three years worth of December memories in this mini. So this year marks the last one being documented in this book. I am not doing anything daily (as in the December Daily project that Ali Edwards do) and since I do Project Life every week this album is all about our December traditions and sometimes I do have double recordings, but for me it is all ok. What I have felt special about working in my December mini is that I go all in with glitter, cheesy wordings etc. It´s fun! 
Here is my first post showing a few pages in the mini. 

Picture 1 of What makes Christmas? by lisafisa

This is the first spread I added in this years edition. It´s one I made for the December gallery at WCS.  It talks about my favorites, the things that makes Christmas for me. You can read more about this here.

Picture 1 of Holiday nails by lisafisa

As this page shows, all different things that has something to do with the holidays go into this book! 

Picture 1 of Holiday baking by lisafisa

Baking is a big part of our December. I don´t do see through pockets very often since I don´t know what to do on the other side, but this time I solved that "problem" by using another chipboard sticker in the same size on both sides. 

Picture 1 of New  by lisafisa

I like to include the new ornaments/decorations we buy each year. This is also a fun place to use the numbers that come in kits during these months, even if you don´t do the daily thing.


Picture 1 of Lights by lisafisa

I am thrilled to be able to add longer journaling by doing double pages! 


I usually use these 12 2" pocket pages for dividers or just to add a few sequins etc. But then I saw someone share this idea to add letters to spell out a wording and knew I wanted to try it! 
The right side is a big photo with a sheet of transperency where I have added letter stickers. One of my new favorite things to do!

Thanks for stopping by! I´ll share more of this mini soon!

lördag 16 januari 2016

Ett speciellt PL-ande för december

För några år sedan såg jag hur många amerikaner gjorde speciella album i PL-stuk för endast december och 2014 vågade jag mig på att göra ett eget album.
Det kallas December Daily (förkortas DD) och går ut på att man gör ett minialbum över dagarna i december fram t o m den 25:e (eftersom det är då amerikanarna firar jul). Tanken är att fånga julkänslan i albumet.
Det finns flera som har färdiga DD-kit till försäljning, men man kan också bara ta av allt det man har hemma. Stil och storlek väljer man själv.

Egentligen skulle jag inte göra något DD-album i julas.
Men sedan såg jag så många andra som börjat och hade gjort så fint att jag blev inspirerad att jag inte kunde låta bli.

När jag var på Becky Higgins kurser i juni 2015 fick alla deltagare bl a ett album som mäter 6*8". Mitt var i ljust rosa. Jättefint! Men rosa är för mig inte vidare juligt alls, och jag ville inte köpa ett nytt heller. Så jag tog och målade om det istället i vitt och klädde sedan fram- och baksida samt insidan av albumet.

Jag stansade ut siffror i glitterpapper  och klistrade för varje dag. Det tog sin lilla tid.
Sen färglade jag mycket också och fick för mig att jag skulle ha ett målat motiv på varje dag också. Jag fuskade faktiskt liiiiite genom att ta motiv som jag målat tidigare (och ett som min man målat) men som jag kände fortfarande dög. Varför ville jag då ha med färglagda motiv? Jo dels tycker jag att det är mysigt, men jag vill även dokumentera min utveckling i färgläggning med Copics eftersom att det mesta jag färglägger ger jag bort eller säljer och då är det kul att ha kvar lite av det man gör.

Jag tog ett paper pad och började skära ner papperna och fylla plastfickorna så att allt skulle vara klart sedan att bara sätta i foton och skriva journaling när decemberdagarna kom. Jag målade i soffan på kvällarna.

Sen blev mitt album kanske inte heller att jag försökte fånga julkänslan så himla mycket heller. Det var mer min dokumentering av vad som hände i december. Det kanske hade blivit mer om vi hade haft barn, men jag är glad för mitt album ändå. :) Och jag gör fortfarande mina vanliga uppslag i mitt stora album. :)

Förra veckan skrev jag ut de sista fotona och klistrade in samt dekorerade det sista i albumet och här är då resultatet i en liten film. :)


Albumet blev inte riktigt som jag hade tänkt mig från början, men det gör verkligen ingenting. Det var roligt att göra albumet och det finns plats kvar för DD2016 också. :)

Har du också gjort ett DD-album och lagt upp?
Kommentera gärna med länk så jag får se och inspireras. :)

//Ciza

fredag 15 januari 2016

Nyheter CHA 2016

Som vissa kanske redan vet har det precis varit CHA-mässa i Anaheim, California USA förra helgen och lite denna vecka.
CHA står för Craft and Hobby Association är en mässa för leverantörer för allehanda hantverk. Det är varje år i januari och augusti där det är lite större i januari (tror jag).

Lättast att kolla vilka nyheter som kommer under året är att gå till YouTube och i sökfältet skriva CHA2016. Då kommer ni att få upp massvis med videos! Det är nog det lättaste och snabbaste sättet att få se alla nyheter som kommer inom scrapbooking över huvud taget. För det finns ju massvis med olika sätt man kan jobba med Project Life. :)

Jag tänkte dela med mig av lite nyheter som kommer att komma under 2016. När sakerna kommer till Sverige kan jag tyvärr inte svara på utan lättast är nog att hålla koll på vad våra svenska butiker skriver om nyheterna.

Först ut är Becky Higgins med lite nyheter, bl a lite tillbehör till Instaxkameran. Videon jag hade lagt upp är tydligen borttagen.
Själva kameran finns redan även i Sverige. Den skriver direkt ut dina bilder. Sök på Instax Kamera så kan ni hitta den.

Det kommer även ut lite nya Core-kit - alltså kit som räcker ett helt år om man bara vill köra samma set ett helt år. Lite nya album kommer också som koordinerar med de nya seten.

En annan kollektion är Everyday Edition, med gulddetaljer.
Med massvis med vackra dekorationer. :)

En tredje kollektion är Explore.


Den ALLRA senaste kollektionen är the Currently Edition.


Två nya value kits - en mindre variant av core-seten.
Sprinkles och This &That.




Simple Stories kommer också med lite nyheter.
Carpe Diem är en ny serie i underbara färger.


Life in Color är en annan härlig serie från Simple Stories.


En tredje serie från dem är You are here - en kollektion av pastellfärger i tropisk anda.



American Crafts kommer såklart med lite nyheter de med. :)
Här med Shimelle och Star Shine collection.

Amy Tangerine:


Crate paper (American Crafts) har Hello Love collecion



My Minds Eye (MME) kommer med fina saker som också kan användas till PL.



Här finns även Project Lifes produktkatalog för 2016 i PDF-format.

Det finns säkert många fler nyheter än de vi visat nu.
Vill du tipsa om någon nyhet som du tror vi PL'are skulle gilla, lägg en länk i kommentarerna. :)

fredag 8 januari 2016

Årets sista sida

Gott nytt år på er allihop!
Jag hoppas innerligt att ni fått ha lite ledighet och att den varit lugn och underbar, precis på det sätt ni önskat.

Jag tänkte idag visa hur jag gjorde min sistasida för 2015. Jag ska erkänna för er samtidigt att jag har ett hopp mellan v.45 och v.53 den 30/12. Men de ska jag göra så fort jag får hem plastfickor. Dessa uppslag kommer att visa här sedan.

Jag kommer även att visa upp mitt album jag gjort speciellt för december, mitt December Daily eller DD som man brukar förkorta det. Men mer om det nästa vecka. :)

Jo, Jag har funderat lite på hur jag tänkte avsluta 2015 på ett "bra och snyggt" sätt. Det är inte det lättaste tycker jag eftersom att nyårsafton var på en torsdag, vilket gör att jag var "tvungen" att ta en ny plastficka för att dokumentera torsdagen/nyårsafton.

Då tänkte jag - varför inte ta ett mönsterpapper och skära ner till fickorna och sedan sammanfatta året lite kort, skriva om nyårsafton och dekorera lite? Så det gjorde jag.


Jag gjorde ett collage i Project Life-appen (som släpps nu i februari för Android - jag är så glad för er skull) med lite bilder jag tagit under dagen och skrev ut och satte i samma ficka jag alltid gör för torsdagar. :)


Eftersom jag inte kunde eller ville fylla varje ficka med text dekorerade jag med lite saker jag hade över från mitt DD-album.
Tomtarna ska representera vår familj (jag, maken och våra tre katter).



Här är då hela uppslaget.
Istället för att skriva ihop nyårsaftonens journaling på ett litet kort valde jag denna gång att skriva på det stora bredvid fotot.
Baksidan har jag låtit bara vara då det är mönstrat och det räcker bra för mig. :)

Hur har ni gjort, ni som kommit så pass långt?
Eller hur har ni tänkt att göra?
Berätta för oss andra i kommentarerna och har ni redan gjort något, länka så att vi får se. :)

Ha en underbar och kreativ dag och helg. :)
/Ciza